Køb af andelsbolig

Køb af andelsbolig kan for mange boligkøbere være tillokkende. Der vil nemlig oftest være tale om et langt billigere indskud end ved køb af en tilsvarende ejerbolig.

Andelsboligmarkedet kan dog være en kompleks størrelse, og der er en række forhold, du skal være særligt opmærksom på ved købet af en andelsbolig. Det er blandt andet foreningens økonomi, værdien af andelsboligen og det fælles ansvar for foreningens ejendom. Vi har samlet nogle svar på de vigtigste spørgsmål omkring andelsboliger.

Køberrådgivning Andelsbolig

Trustpilot

Hvad er en andelsbolig?

En andelsbolig er en boligform, hvor du har brugsret til en andel af en bolig i en ejendom sammen med et fællesskab af mennesker – også kaldet en andelsforening. Det er andelsforeningen, der driver ejendommen og fastsætter retningslinjerne for foreningen. Du bliver således andelshaver og har købt dig brugsret til en af foreningens boliger. I praksis mærker du dog ikke til, at du ikke ejer boligen på samme måde som en eksempelvis ved en ejerbolig. 

 

En andelsforening kan bestå af rækkehuse, lejligheder eller en del af en gård. Der er som sådan ikke nogen skabelon for selve boligens udformning, blot at der er tilknyttet en forening, som du kan købe dig ind i som andelshaver. 

 

Hvad er forskellen på en ejerbolig og en andelsbolig?

Den største forskel på en andelsbolig og en ejerbolig er ejerformen. Som andelshaver deltager du i et formuefællesskab, der sammen ejer en ejendom og fastsætter regler for alt lige fra vedligehold, forandringer af boligen, hvem man må sælge andelsboligen til og om man må leje den ud. Andelsboligforeningens bestyrelse skal altid godkende en ny andelshaver, og som beboer i en andelsbolig køber du kun brugsretten til din bolig – og du får samtidig del i både foreningens fælles formue og gæld. Som køber af en ejerbolig er det mere simpelt: Du ejer boligen. 

 

En sund økonomi i andelsforeningen er vigtig 

Foreningens økonomi har altafgørende betydning for dine fremtidige udgifter og muligheder for gensalg af andelsboligen. Derfor stiller mange kommende andelsboligkøbere spørgsmålet: “Er foreningens økonomi sund”? Det er vigtigt, at foreningens økonomi er transparent for dig som potentiel køber. Hvis foreningens økonomi derimod er fordækt og svær at forstå, bør alarmklokkerne straks ringe. 

 

Andelsboligforeningens lån

Inden køb af andelsbolig er det en god ide at undersøge, om andelsforeningen har en stor gæld. Hvis ja, skal du som andelshaver være sikker på, at du har det økonomiske råderum til at betale for de kommende stigninger i udgifter. 

 

Andelsforeningens vedligeholdelsesplan

En anden ting, du skal være opmærksom på, er ejendommens stand og andelsboligforeningens vedligeholdelsesplan. Skal bygningerne fx have udskiftet taget inden for den nærmeste fremtid, uden at der er sparet op til dette i foreningen? Så kan det betyde, at foreningen skal optage et lån. Andelshaverne kan derfor blive udsat for en stigning i den månedlige boligudgift, da alle er fælles om drift og vedligeholdelse af ejendommen.

 

Hvad sker der, hvis foreningen går konkurs?

Det vil også altid være en god idé at sætte dig ind i vedtægterne, hvad angår foreningens eventuelle konkurs. Hæfter man personligt og solidarisk, vil det være hele din formue, der er på spil ved konkurs. Det mest normale er dog, at man ved foreningens konkurs hæfter med sit indskud for andelsboligen. 

 

Må jeg foretage forbedringer ved min andelsbolig?

Som andelshaver står det dig frit for at ombygge eller renovere din bolig. Det kan fx være, at du vil have nyt badeværelse eller køkken, hvilket kan være med til at øge boligens værdi på sigt. De fleste forbedringer afskrives over en periode på 30 år, afhængig af typer. Det fremgår af foreningens vedtægter, hvordan de individuelle forbedringer vurderes. 

 

Hvordan bliver min økonomi i en andelsbolig?

Når du køber en andelsbolig, betaler du et indskud, der afspejler boligens pris. Oveni dette indskud – eller andel om man vil – kommer den månedlige ’husleje’. Ligesom alle andre boligformer er der nemlig knyttet nogle faste udgifter ved en andelsbolig, og du betaler derfor hver måned en boligydelse, også kaldet boligafgift, som går til andelsboligforeningen. Boligydelsen kan blandt andet dække over ydelser til foreningens lån, vedligeholdelse og renovering, vicevært, skatter, vand, el m.m. Du skal derfor både indregne udgifterne til et evt. banklån, som finansierer din andel og den månedlige boligydelse i din økonomi. 

 

Hvordan finansieres en andelsbolig?

En andelsbolig kan ikke finansieres med et realkreditlån, som ellers er en mulighed ved en ejerbolig. Men bankerne udbyder særlige andelsboliglån, hvor du har mulighed for at finansiere købet af en andelsbolig med et banklån på op til 95 % af vurderingsprisen. 

 

Værdien af andelsboligen og lånemuligheder

Værdien af andelsboligen på papiret er ikke altid det samme som den værdi, du kan sælge din andelsbolig for. Der er nemlig forskellige vurderingsprincipper i foreningerne, og ikke alle principper er lige retvisende. En andelsbolig er ikke en fast ejendom som en ejerlejlighed eller et hus, men i stedet en brugsret til en bolig. Derfor vil du ikke få et tinglyst skøde, men i stedet få udstedt et andelsbevis af foreningen. I praksis betyder det, at dine lånemuligheder i ejendommen er begrænsede, da du ikke kan stille fast ejendom som sikkerhed for lånet i form af et skøde (ejendomsret). Du har derimod et andelsbevis, som blot vidner om en brugsret til ejendommen.

 

Andelsbolig rådgivning

Hvis du skal låne penge til indskuddet i en andelsbolig, så er det en god ide at søge økonomisk rådgivning, så du kan træffe din beslutning på et informeret og velovervejet grundlag. Har du brug for professionel køberrådgivning til andelsboliger, står vi klar til at hjælpe dig. Vi ønsker at hjælpe dig godt på vej mod et fornuftigt køb af andelsbolig.

 

Professionel rådgivning til køb af andelsbolig

Hos Din-Bolighandel får du hjælp af et hold af skarpe jurister og ejendomsmæglere. Derfor vil du med vores rådgivning være sikker på at modtage alle de nødvendige informationer, du har brug for. Har du fundet din drømmebolig i en andelsforening, sørger Din-Bolighandel for at belyse foreningens forhold, muligheder og begrænsninger.

 

En køberrådgivning for andelsboliger vil inkludere:

  • Gennemgang og analyse af købsaftale/overdragelsesaftale samt ejendommens dokumenter
  • Udarbejdelse af forbeholds-/godkendelsesskrivelse til sælgers ejendomsmægler
  • Løbende korrespondance med sælgers ejendomsmægler samt dit og sælgers pengeinstitut
  • Kontrol af eventuel refusionsopgørelse
  • Afslutning af handlen

 

Den samlede pris for køberrådgivning er 6.450,- inkl. moms.

 

(Der er tillæg på 1.500 kr. for rådgivning ved køb uden om ejendomsmægler)

Bestil

Interesseret i køberrådgivning for ejerbolig?

Læs mere her

15585

Boligkøber?

Få straks tilsendt vores 10 bedste råd til dit boligkøb!

Plus modtag løbende vores nyhedsbrev med gode tilbud, tips og konkurrencer!

Jeg accepterer samtidig vilkår og betingelser
Scroll til toppen