Overtagelse af hus – hvad skal du være opmærksom på?
Har du købt hus, har du sikkert ventet i spænding på den dag, hvor nøglen skal overdrages, og huset for alvor bliver dit. Overdragelse af hus er en stor begivenhed for både sælger og køber, og det er vigtigt, at begge parter henholdsvis får taget godt afsked med boligen og får de bedste forudsætninger for at kunne flytte godt ind i det nye drømmehjem. Særligt som køber og kommende ejer af boligen er det værd at være opmærksom, så du får den allerbedste start på din nye tilværelse som husejer. Vi giver dig her vores bedste tips til overtagelse af hus, så du er godt klædt på til den store overdragelsesdag.
Overdragelse af hus – sådan forløber den typiske overdragelse
I de fleste bolighandler er det oftest først ved overtagelse af huset, at køber og sælger møder hinanden for første gang. Hidtil er kommunikationen mellem de to parter gået gennem ejendomsmægleren, som heldigvis også oftest er til stede på overdragelsesdagen til at sikre, at alt forløber, som det skal. Det kan være en noget speciel oplevelse for såvel køber som sælger at skulle stå ansigt til ansigt for første gang. Særligt hvis der har været uenighed undervejs i handlen, men lige så vel fordi det bare er noget helt specielt at træde ind i et fremmed menneskes tidligere hjem, som nu pludselig skal til at være dit. Ofte har begge parter sommerfugle i maven med tanke på det nye liv, der venter jer hver især.
Overdragelsesdagen er først og fremmest en glædens dag, som du som køber bør forsøge at få så meget ud af som muligt. Det er i mødet med sælger, at du virkelig har mulighed for at få svar på alle dine små og store spørgsmål om boligen, inden I om lidt skilles, og jeres veje måske aldrig kommer til at krydses igen. Typisk vil du få kontaktoplysninger på sælger, som kan bruges ved behov, men det er de færreste, der har lyst til at ringe og stille spørgsmål i tide og utide, så sørg for at få styr på det allermest væsentlige, når du mødes med sælger ved overdragelsen.
Tjekliste ved overtagelse af hus
- Sørg for at teste, at alle hårde hvidevarer virker, som de skal, og spørg eventuelt efter manualer eller en hurtig demonstration.
- Spørg ind til producenten på inventar i køkken og bad. Det gør det nemmere at finde de rette reservedele, hvis du på et tidspunkt skulle få brug for at skifte for eksempel en frontlåge eller en tilbehørsdel på vandhanen.
- Spørg også gerne ind til producent og farvekode på udvendige flader som facade, rækværk med mere. På den måde kan du nemt finde frem til den rette maling, når det er tid til at friske farven op på ny.
- Husk måleraflæsning – typisk både el, vand og varme. Er mægler til stede, husker vedkommende det højst sandsynligt for dig, men hav alligevel også gerne selv dette punkt i baghovedet, da det er vigtigt for den endelige refusionsopgørelse, at alle målere bliver aflæst korrekt.
- Er der ellers noget, der er godt at vide om dit nye hjem? Det kan være noget så banalt som at spørge ind til, om ejendommen mon gemmer på en særlig fortælling. Hvem ved, måske du, helt uden at vide det, står midt i en ganske særlig bid af historiens vingesus.
Til sidst skal det nævnes, at når du køber bolig, skal alle rettigheder over ejendommen overdrages til dig. Det bliver de gennem en tinglysning af boligens skøde. Det vil sige, at selvom du har underskrevet en købsaftale på en bolig, har du ikke officielt rettighederne over den, før du har tinglyst skødet.
Vi ønsker dig god fornøjelse med den kommende indflytning og håber, at vores tjekliste til overtagelse af hus kan give dig ro i maven i forhold til overdragelsen.