Gavebrev

Pengegaver bliver mere og mere almindelige. Både i forbindelse med mærkedage og højtider som fødselsdag og jul, men også som en gestus uden anledning, hvilket særligt forekommer mellem forældre og børn eller bedsteforældre og børnebørn. Giver du et større beløb i pengegave, er det værd at være opmærksom på, at der muligvis skal betales gaveafgift af beløbet. Herudover kan det være en god idé eventuelt at udarbejde et såkaldt gavebrev – specielt hvis du ønsker særlige vilkår for eksempelvis særeje. Det kan en juridisk rådgiver hjælpe dig med. Et gavebrev bruges oftest ved pengegaver, men kan også bruges i forbindelse med overdragelse af andre aktiver og værdigenstande, blandt andet aktier, arvestykker og lignende.

 

Gavebrev eksempel – det kan et gavebrev indeholde

Et gavebrev er simpelt forklaret et dokument, der beskriver, at en part har givet en anden part en større gave. Herudover fremgår vilkårene for overdragelse af gaven, for eksempel om gaven er omfattet af reglerne for særeje. Du kan sagtens lave et gavebrev selv, men vi anbefaler, at du rådfører dig med en juridisk rådgiver, der har styr på juraen, og som derfor kan sikre, at alle relevante oplysninger kommer med i gavebrevet. Oplys som minimum følgende i gavebrevet:

  • Hvem der er henholdsvis giver og modtager af gaven.
  • Størrelsen på gavebeløbet eller hvad gaven består af.
  • Om reglerne om særeje gælder i forhold til den pågældende gave, og om gaven derfor skal deles med modtagers eventuelle ægtefælle eller ej ved en potentiel skilsmisse.
  • Om der ellers er særlige vilkår for gaven, for eksempel hvem der skal betale gaveafgift i forbindelse med overdragelse af gaven, hvis værdien af denne overstiger det afgiftsfrie beløb. Størrelsen på gaveafgiften afhænger dels af værdien af gaven og dels af, hvilken relation giver og modtager har til hinanden.

 

Derfor bør du lave et gavebrev, når der er tale om større gaver

Det er en rigtig god idé at lave et skriftligt gavebrev, når der gives en større gave, for eksempel i forbindelse med dåb/navngivning, konfirmation, studenterfest eller bryllup. Det er det, fordi gavebrevet fungerer som bevis for, at gaven rent faktisk ér en gave og ikke eksempelvis et lån, som modtageren senere skal tilbagebetale. På den måde undgås misforståelser parterne imellem, idet I ved uenighed altid kan tage et kig på gavebrevet og se, hvilke vilkår gaven blev givet under.

 

Hjælp til udarbejdelse af gavebrev

Skal du have lavet et gavebrev, og vil du gerne sikre, at indholdet af gavebrevet bliver juridisk gyldigt? Vores juridiske rådgivere kan hjælpe dig med rådgivning om og udarbejdelse af et gavebrev med alle relevante oplysninger, så du med ro i maven kan give den gave, du ønsker, til den heldige modtager. Vil du vide mere om udarbejdelse af gavebrev og dine forskellige muligheder, så kontakt os med det samme, og lad os tage en uforpligtende snak om dine behov. Vi har den juridiske ekspertise, der skal til for at bringe dig sikkert i mål med at få lavet dit ønskede gavebrev, og vi glæder os til at høre fra dig inden længe.

Scroll to Top