Køb af sommerhus

At købe et sommerhus er for mange mennesker en drøm om at få et sted, hvor der er fred og ro. Men hvis sommerhuset skal være et sted, hvor du reelt kan sænke skuldrene og sætte hverdagen på pause, så er det vigtigt at lægge lige så mange overvejelser i sommerhuskøbet, som når du køber en helårsbolig.

Tjekliste ved køb af sommerhus

Du og familien kan starte med at sætte jer ned og lave en tjekliste for det kommende sommerhus. Hvad er drømmen, og hvilke ting kan I gå på kompromis med? I skal blandt andet overveje:

  • Budget: Hvad er max beløb? Skal sommerhuset lejes ud noget af tiden?
  • Beliggenhed: Rejsetid til sommerhuset? Er nærhed til vandet vigtigt? Er en privatliggende grund vigtigt?
  • Størrelse: Skal der kun være plads til jer eller også til familie og venner?
  • Type og alder: Er drømmen et primitivt og ældre sommerhus eller et moderne sommerhus med alle de bekvemmeligheder, man er vant til i sin helårsbolig?
  • Tilstand: Hvor meget vedligehold ønsker I? Har I mod på at renovere eller modernisere i den nærmeste fremtid?

 Lav en prioriteret tjekliste med budget og ønsker til sommerhuset. Med den i hånden kan I undersøge markedet på nettet og via en ejendomsmægler. Har I udset jer et bestemt område, kan det være en idé at leje et sommerhus her, for at få en fornemmelse af om området lever op til jeres ønsker og drømme.

Regler for køb af sommerhus i Danmark

I Danmark har vi særlige regler for, hvem der kan eje et sommerhus. Reglerne er til for at beskytte de danske sommerhusområder, så alle husene ikke opkøbes af udlændinge. For at have ret til at købe sommerhus i Danmark, skal du således enten have fast bopæl her eller tidligere have boet i Danmark i sammenlagt 5 år.

Økonomi og finansiering

Når du køber sommerhus, er økonomien og finansieringen skruet lidt anderledes sammen end ved køb af helårsbolig. Køb af sommerhus kan finansieres med en blanding af realkreditlån, banklån og kontant udbetaling. 75 % af sommerhuset kan finansieres med et 30-årigt realkreditlån i modsætning til helårshuset, hvor 80 % af købsprisen kan finansieres med et realkreditlån. Du skal oftest selv stille med minimum 5% af sommerhusets købspris for at kunne låne dig til resten.

Ligesom på en almindelig ejendom vil der også være løbende udgifter til sommerhuset, herunder ejendomsskat og ejendomsværdiskat. Herudover er der naturligvis driftsudgifterne til vand, el, opvarmning, evt. tømning af septiktank samt almindelig vedligeholdelse. Regner du med at leje sommerhuset ud noget af tiden, kan det selvfølgelig bidrage positivt til regnskabet. Det kræver, at du har en plan for, hvordan udlejningen skal foregå, og en realistisk forestilling om, hvor meget det vil være muligt at tjene på udlejningen.

Køb af sommerhus til udlejning

En del sommerhusejere udlejer deres sommerhus på regelmæssig basis. De fleste benytter sig af et udlejningsbureau, men det er også en mulighed selv at stå for udlejningen. Lejeindtægten er skattepligtig, uanset om du udlejer gennem et bureau eller selv står for udlejningen. Der er to forskellige fradragsmetoder ved udlejning af sommerhus, og hvis du selv står for udlejningen, skal du huske at opgive indtægten på din selvangivelse.

Der er flere regler at sætte sig ind i, når man ønsker at købe sommerhus med henblik på at leje det ud. En af dem er, at du ikke må udleje dit sommerhus hele året. I sommerperioden fra 1. marts til 31. oktober er der ikke begrænsninger for, hvor meget du må udleje dit sommerhus. Derimod må du kun udleje sommerhuset i sammenlagt 9 uger fra 1. november til 28. februar. I praksis betyder det, at udlejningen af sommerhuset ikke må overstige 41 uger årligt.

Køb af sommerhus på lejet grund

I dag ligger 15.000 af landets sommerhuse på en lejet grund. Det vil sige, at folk ejer deres sommerhus, men lejer grunden det ligger på. I din jagt på et sommerhus, kan du derfor komme ud for at falde for et, som ligger på en lejet grund. Her skal du være opmærksom på, at du kun kan låne penge til selve huset og ikke til lejen. Da loven kun regulerer visse forhold mellem udlejeren og lejeren, vil der altid være en række forhold i lejekontrakten, som udlejeren og lejeren bør tage stilling til. Fx lejens varighed og grundens vedligeholdelse. 

Tilstandsrapport og ejerskifteforsikring

Det er ikke kun, når du skal købe eller sælge helårsbolig, at det er smart at få udarbejdet en tilstandsrapport. Der gælder nemlig præcis samme regler om tilstandsrapport og ejerskifteforsikring i forbindelse med køb og salg af sommerhus. Det vil ofte være den bedste løsning for både køber og sælger, at man sørger for at indhente tilstandsrapport og el-rapport, så husets tilstand er synlig for begge parter. Som køber kan du dermed dække dig ind med en ejerskifteforsikring, hvis der skulle vise sig at være skjulte fejl og mangler ved huset. 

Læs også om selvsalg af sommerhus, hvis det senere skulle blive aktuelt for dig at sælge dit sommerhus udenom ejendomsmægler.

Professionel rådgivning

Hos Din-Bolighandel får du hjælp af et hold af skarpe jurister og ejendomsmæglere. Derfor vil du med vores rådgivning være sikker på at modtage alle de nødvendige informationer, du har brug for. Har du fundet din drøm af et sommerhus, sørger Din-Bolighandel for at gennemgå alle dele af de officielle dokumenter: købsaftale, skøde, refusionsopgørelse osv. Læs mere under køberrådgivning. Vi kan samtidig sætte dig i forbindelse med erfarne byggesagkyndige fra vores samarbejdspartner Botjek, som kan tilbyde dig en byggeteknisk gennemgang af sommerhuset.

 

Opsummering: Hvad skal man være opmærksom på ved køb af sommerhus?

  • Økonomi: Finansieringen ved køb af sommerhus er skruet anderledes sammen end ved køb af helårsbolig.
  • Om sommerhuset ligger på en lejet eller ejet grund. Hvis huset ligger på en lejet grund, kan du kun låne penge til at købe selve huset – ikke til leje af grunden.
  • Sommerhusreglen om, at du skal have fast bopæl i Danmark eller tidligere have boet i Danmark i sammenlagt 5.
  • Regler om udlejning, hvis du ønsker at leje dit sommerhus ud.

Skal man bruge advokat ved køb af sommerhus?

Det er fornuftigt at have en køberrådgiver ved sin side, når du køber sommerhus. Det giver dig mulighed for at få et rådgiverforbehold i købsaftalen. Det betyder, at du kan træde tilbage fra handlen, hvis din rådgiver ved gennemgang af dokumenterne oplyser dig om noget, som medfører, at du fortryder og alligevel ikke ønsker at købe sommerhuset.

Den samlede pris for køberrådgivning er 7.895,- inkl. moms. (Der er tillæg på 1.500 kr. for rådgivning ved køb uden om ejendomsmægler)

Bestil tilbud

Interesseret i køberrådgivning for ejerbolig? Læs mere her

Interesseret i køberrådgivning for andelsbolig? Læs mere her 

Scroll to Top