Restgæld

Hvad er restgæld?

Restgæld er det beløb, du skylder væk til en kreditor. I forbindelse med fast ejendom er kreditoren typisk lig med en bank eller et realkreditinstitut. Restgælden er derfor et øjebliksbillede af, hvad du skylder på dit boliglån på et givent tidspunkt.  

Hvad betyder restgæld på lån?

Når du optager et lån, opdeles betalingen af din gæld i renter og afdrag. Såfremt du afdrager på dit lån, nedbringer du løbende restgælden, men der vil stadig tilskrives renter. I forbindelse med optagelse af boliglån har du valgt enten et fastforrentet lån eller et lån med variabel rente. 

Hvad er forskellen på hovedstol og restgæld?

Hovedstolen på et lån er det beløb, lånet i sin tid er optaget til. Dette beløb ændrer sig ikke, da det udelukkende indikerer det samlede beløb, der skal betales tilbage, førend lånet kan betragtes som værende afsluttet. Såfremt du afdrager på dit lån, nedbringer du løbende restgælden. Restgælden på et lån er således udtryk for, hvor meget du rent faktisk skylder. Læs her, hvis du er interesseret i at få køberrådgivning ved køb af bolig.

Restgæld ved køb af bolig

I forbindelse med køb af bolig, kan det være en god idé at tjekke hæftelser på en potentiel bolig. Det kan nemlig på forhånd give dig en idé om, hvor langt ned i pris sælger vil være villig til at gå – alt afhængig af, hvor meget gæld, der er i boligen. På den måde kan du det til din fordel i prisforhandlingen på et hus, du gerne vil købe. 

Restgæld ved salg af bolig

Som boligejer er det også relevant for dig at kende din nuværende gæld i din ejendom, fx hvis du ønsker at omlægge dit boliglån eller overvejer at sælge din bolig.

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvor kan jeg se restgæld mit hus?

Du kan finde din restgæld på dit hus flere steder. Log ind i din netbank eller på skat.dk for at se alle oplysninger om dit huslån. Du kan også indtaste din adresse på Tinglysning.dk og se de hæftelser, der er optaget på ejendommen – med andre ord, hvor stor din restgæld er på din ejendom. 

 

Hvor kan jeg se restgæld i huse?

Hvor meget restgæld, der er i et hus, kan du altid se online på Tinglysning.dk. Her finder du nemlig Tingbogen, som er det offentlige register for fast ejendom. Det er gratis at slå op i Tingbogen, hvilket blandet andet gør det muligt at sikre en større transparens på det danske boligmarked – også for almindelige mennesker, der ikke er professionelle aktører på markedet. 

 

Hvad med restgæld efter tvangsauktion?

Hvis din bolig ryger på tvangsauktion, vil pengene gå til de kreditorer, som har pant i boligen. Hvis beløbet ikke dækker hele gælden, vil du stå tilbage med en restgæld, som du efterfølgende skal betale tilbage. Hvis du ikke har udsigt til at kunne betale beløbet tilbage, kan det være en mulighed at søge gældssanering.

Ord der starter med R

Scroll to Top