Hjemfaldspligt

Når kommuner sælger grunde eller ejendomme, har de mulighed for at tinglyse en hjemfaldspligt på dem. Det betyder, at de har mulighed for at købe dem tilbage efter en årrække – ofte til en lav pris. Her er altså tale om en tilbagekøbsret, som du bør være opmærksom på, før du skriver under på købsaftalen. 

Der er ikke nogen garanti for, at kommunen gør brug af hjemfaldspligten, blot fordi den er tinglyst på ejendommen. Omvendt er der heller ingen garanti for, at du kan få fjernet hjemfaldspligten. Dog kan du i visse tilfælde købe boligen fri eller udskyde hjemfaldspligten. Læs mere herunder. 

Hvad er hjemfaldspligt?

Hjemfaldspligten er en klausul, der gør, at en kommune kan tilbagekøbe en grund og/eller en ejendom, som den tidligere har solgt. Dette kan ske efter en årrække, hvis kommunen ønsker det. Det vil altid fremgå af Tingbogen, hvis der er hjemfaldspligt på en ejendom, som du planlægger at købe.

Derfor er det altid en god ide at slå ejendommen op i Tingbogen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er hjemfaldspligt på den. Det kan nemlig have forskellige konsekvenser, som er værd at være opmærksom på, inden du tager en beslutning om køb. 

Det er i det hele taget en god ide på forhånd at undersøge, om der er tinglyste servitutter på en bolig eller en matrikel, som man påtænker at købe. 

Hjemfaldspligt Københavns Kommune

Der er ingen statistikker over, hvor mange boliger med hjemfaldspligt, der er tilbage på boligmarkedet. Men de fleste boliger med hjemfaldspligt er beliggende i eller omkring København og Aarhus.

Hvad betyder hjemfaldspligt for køber?

Hvis der er tinglyst en hjemfaldspligt på en ejendom eller grund, vil du som køber udelukkende have brugsret til denne indenfor en bestemt periode. Efter en årrække vil kommunen kunne tilbagekøbe ejendommen eller grunden til en sædvanligvis særdeles lavere pris end markedsværdien. Ofte er der en tidshorisont på tilbagekøbsretten. Hvis denne er mindre end 30 år, har du ikke mulighed for at optage et realkreditlån, som løber i 30 år. Det giver to væsentlige ulemper for køber: 

  • Det kan være sværere for en potentiel køber at finansiere boligen via et lån
  • Det bliver vanskeligere at sælge boligen, og det vil ofte påvirke salgsprisen. En potentiel køber vil i de fleste tilfælde kræve et nedslag i prisen eller et frikøb fra hjemfaldspligten, da det forringer købers chancer for at få købesummen tilbage ved et salg.

Kan man undgå hjemfaldspligten?

Du har to muligheder for at undgå hjemfaldspligten: Enten kan du forsøge at udskyde den, eller du kan frikøbe boligen.

Frikøb 

Køber man boligen fri, medfører det, at hjemfaldspligten ikke længere er aktuel. Prisen for at frikøbe en bolig, der er underlagt hjemfaldspligt, varierer fra kommune til kommune. I 2017 blev reglerne i Københavns Kommune ændret, hvilket medførte, at frikøb af en hjemfaldspligt baseres på den egentlige markedsværdi, altså en mæglervurdering. Førhen blev frikøbsprisen beregnet på baggrund af den offentlige ejendomsvurdering. Det er derfor blevet væsentligt dyrere at frikøbe en ejendom med hjemfaldspligt i Københavns Kommune. 

Udskydelse af hjemfaldspligt

Et alternativ til frikøb er at forsøge at udskyde hjemfaldspligten. Der er forskellige regler herfor, og det er ikke alle, der kan udskydes. Udskydelsen vil også kun kunne lade sig gøre i en periode på maksimalt 35 år. Når prisen for udskydelse eller frikøb udregnes, vil det afhænge af en lang række faktorer: 

  • Det pågældende år, hvor ejendommens ønskes tilbagekøbt
  • Tilbagekøbssummen
  • Ejendommens egentlige værdi.

Hvad skal jeg overveje ved køb af bolig med hjemfaldspligt?

Før du beslutter dig for at købe en bolig med hjemfaldspligt, bør du undersøge, hvor lang tid der er tilbage, før kommunen kan købe boligen tilbage. Herefter skal du overveje nøje hvad du vil give, og brug hjemfaldspligten som et argument for afslag, når du forhandler om prisen

Hjemfaldspligt er et komplekst område med mange regler, hvorfor vi anbefaler, at du sætter dig grundigt ind i tingene, før du træffer din beslutning og underskriver købsaftalen. Hvis der er noget, du er i tvivl om, bør du kontakte en rådgiver, som også kan hjælpe dig med at beregne, hvad det vil koste dig at udskyde hjemfaldspligten eller at købe boligen fri. Vælger du køberrådgivning hos Din-Bolighandel, vil din personlige rådgiver gennemgå alle handlens dokumenter samt rådgive dig gennem hele forløbet.

Ofte stillede spørgsmål: 

 

Hvad betyder hjemfaldspligt?

Hjemfaldspligt  bliver også kaldet tilbagekøbsret. Denne ret/klausul kan en kommune tinglyse på grunde og ejendomme, de tidligere har solgt. Det betyder, at hvis du ejer en ejendom eller grund med hjemfaldspligt, har du kun tidsbegrænset brugsret til denne. 

 

Er der hjemfaldspligt på min bolig?

Det vil fremgå af Tingbogen, hvis der er hjemfaldspligt på en ejendom, som du planlægger at købe. Det er gratis at slå en bolig op i Tingbogen. 

 

Hvad er en tilbagekøbsklausul?

Tilbagekøbsklausul er et andet ord for tilbagekøbsret eller hjemfaldspligt. Det betyder, at en kommune efter en årrække kan tilbagekøbe den grund, som en ejendom ligger på – ofte til en lav pris. Det er altså en tinglyst tilbagekøbsret, som mange kommuner benytter sig af. Især Københavns Kommune har mange tinglyste hjemfaldspligter på forskellige boliger.

Ord der starter med H

Scroll to Top